Gemeente Den Haag

Optimale veiligheid voor gemeente Den Haag dankzij uniformiteit in techniek en procedures

Een kwart eeuw geleden zaten er op de locaties van de gemeente Den Haag gemeentebodes. Van agressie was destijds nauwelijks sprake. In 2017 wordt de gemeente Den Haag geconfronteerd met cliënten die, onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen, mondiger zijn en sneller agressie tonen. De beveiliging van de gemeente Den Haag ziet er vandaag de dag dan ook heel anders uit dan 25 jaar geleden. De bodes zijn vervangen door beveiligingsmedewerkers. En de beveiliging wordt gecoördineerd vanuit een centrale meldkamer (CMK) in het Stadhuis die 24/7 bemand is. Vanuit deze CMK worden de beveiligers en BHV coördinatoren aangestuurd en vindt de alarmopvolging voor ca. 150 panden in de stad plaats.

Eldert Bakker, Teammanager Beveiliging en Veiligheid bij het Intern Dienstencentrum van de gemeente Den Haag: “Ons alarmeringsproces bij agressie werkt eigenlijk heel eenvoudig. Elke balie is voorzien van een noodknop of agressieknop waarmee de baliemedewerker een alarm kan uitsturen. Deze noodknop alarmeert via het beveiligingssysteem de beveiliger en de CMK. De CMK is vanaf dat moment de regiehouder voor het incident. De locatie van het incident is direct bekend, omdat die met de alarmmelding wordt meegestuurd. Daarbij ontvangt de CMK direct live beelden van de camera die achter de desbetreffende balie hangt. De baliemedewerker weet dat hulp onderweg is en kan zich bij de komst van de beveiliger terugtrekken uit de situatie.”

Altijd back-up

Bakker vervolgt: “De CMK heeft een belangrijke rol. De beveiliger in het veld weet dat hij back-up heeft; zich geen zorgen hoeft te maken. Als hij ondersteuning nodig heeft van externe hulpverleners, bijvoorbeeld de politie, dan kan hij snel schakelen met de CMK. Als de meldkamermedewerker via de camerabeelden ziet dat het een zwaarder incident betreft, kan hij zelf ook al opschalen. De meldkamermedewerker en de beveiliger informeren elkaar met behulp van bepaalde codes over de status. De veroorzaker van het incident weet dankzij het gebruik van deze codes niet waar het over gaat.”

Uniformiteit in techniek en procedures

Flash Private Mobile Networks en de gemeente Den Haag hebben, in nauwe samenwerking, gezorgd voor een optimaal alarmeringsproces met uniformiteit in techniek en in procedures, waarbij de menselijke schakel zo beperkt mogelijk is. Eldert Bakker: “Een aantal zaken heb je vastgelegd in techniek en in procedures, maar aan het uiteinde van ieder proces heb je te maken met de menselijke schakel. Techniek en procedures kun je inregelen, maar mensen kunnen intern van functie of van werkplek wisselen. Weten zij dan hoe de procedure is? Daarom is het van belang dat de techniek en procedures overal binnen de gemeente Den Haag identiek zijn. Ik heb altijd het uitgangspunt gehanteerd om de processen overal uniform in te voeren. Iedereen moet zich bewust zijn van zijn eigen rol en de rol van de andere betrokkenen, om gezamenlijk te zorgen voor een veilige situatie.” Bakker licht toe: “Op locaties waar de risico’s minder groot zijn, zijn geen beveiligers aanwezig. Maar ook hier gebeurt hetzelfde. Een noodknop verstuurt een alarmmelding met locatie naar de CMK op het stadhuis, waarna er maatregelen worden genomen.”

Hogere veiligheid tegen lagere kosten

Dankzij uniformiteit in techniek en in procedures is de gemeente Den Haag in staat om haar medewerkers structureel een hoger veiligheidsgevoel te bieden tegen structureel lagere kosten. Met de beveiligers in het veld en de CMK die als back-up fungeert, kan namelijk een hogere mate van veiligheid worden gegarandeerd. Bakker: “Als je je bedreigt voelt, voelt iedere seconde als tien minuten. Dankzij Flash Smart Control komen alarmmeldingen direct binnen op de portofoon van de beveiliger en in de CMK. Er kan daardoor veel sneller actie worden ondernomen. De beveiliger is zich bovendien altijd bewust van de back-up vanuit de CMK, wat vertrouwen en rust biedt.”

Real-time tagging systeem

Het Interne Dienstencentrum heeft ook haar maatregelen genomen om de veiligheid van de beveiliger, bijvoorbeeld tijdens een brand- en sluitronde, te waarborgen. De gemeente Den Haag maakt gebruik van een real-time tagging systeem, waarbij de beveiliger zijn portofoon voor een tag houdt, het signaal direct wordt opgepakt en wordt doorgestuurd naar de CMK in het stadhuis. Het real-time tagging systeem is belangrijk bij noodoproepen in de vorm van Man-Down, waarbij het van belang is direct te weten welke beveiliger het betreft en waar die persoon zich bevindt. Er kan bovendien direct een spreeksleutel worden geopend en externe hulpverlening worden ingeschakeld. Het systeem draagt niet alleen bij aan veiligheid, maar ook aan kostenbesparing. Dankzij het real-time tagging systeem en de CMK als back-up, kan een beveiliger altijd alleen op pad.

Evaluatie

Dankzij de loggingsfunctie van Flash Smart Control is het voor het Interne Dienstencentrum van de gemeente Den Haag mogelijk om elk incident te evalueren en hier lering uit te trekken. De gemeente Den Haag toont haar medewerkersverantwoordelijkheid door mogelijke risico’s, nu en in de toekomst, zoveel mogelijk te beperken.

Portofoons huren of kopen in Den Haag?

Flash Private Mobile Networks levert portofoons en toebehoren in heel Nederland en België. Wij verhuren ook portofoons in Den Haag. Is uw bedrijf gevestigd in Den Haagen omgeving en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Onze collega’s staan u graag te woord en voorzien u van een passend advies voor uw situatie. Portofoons huren in Den Haag gaat heel gemakkelijk. U vraagt een offerte aan, samen kijken we naar de mogelijkheden en als de offerte akkoord is komen wij de producten bij u leveren en maken we ze paraat. Interesse? Wij helpen u graag!

Offerte op maat!

Jan-Pieter Post

Jan-Pieter Post

Senior Account Manager

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Kunnen we u bij uw volgende project helpen?

Ontdek hoe wij uw processen met behulp van de nieuwste communicatieoplossingen veiliger en efficiënter kunnen maken. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Jan-Pieter Post

Jan-Pieter Post

Senior Account Manager

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Andere projecten waar we trots op zijn

Organisaties van diverse groottes en uit uiteenlopende branches vertrouwen op Flash Private Mobile Networks.

Alle projecten