Shell

Een future-proof portofoonsysteem voor Shell Nederland

Dankzij een grote upgrade van de TETRA-infrastructuren is het portofoonsysteem van drie Shell-locaties helemaal klaar voor de toekomst. Door een koppeling met het gsm-netwerk kan het systeem overal ter wereld worden gebruikt en zijn er allerlei nieuwe functionaliteiten mogelijk. Shell gebruikt nu al een tweetal applicaties, samen met Flash wordt onderzocht welke andere applicaties meerwaarde kunnen bieden. 

99,999 procent zekerheid 

Binnen het 25-jarige bestaan werkt Flash Private Mobile Networks al 24 jaar samen met Shell Nederland. Simone van Putten, algemeen directeur en mede-oprichter van Flash, heeft het bedrijf al die tijd als persoonlijke account. “Onze missiekritische communicatie geeft voor 99,999 procent zekerheid, dat is voor Shells raffinaderijen en chemische fabrieken van groot belang. Ze moeten simpelweg de garantie hebben dat ze altijd kunnen communiceren met bijvoorbeeld de controlekamers, de meldkamer of de beveiliging”, aldus Van Putten. 

Upgrade TETRA-systeem 

In het derde contract met Shell, dat vorige zomer is getekend, is afgesproken dat Flash een grootschalige upgrade van het TETRA-portofoonsysteem voor de locaties Pernis, Moerdijk en Europoort realiseert. Zo kan de betrouwbaarheid de komende jaren worden gegarandeerd; tegelijkertijd worden nieuwe functionaliteiten geïmplementeerd. De werkzaamheden van Flash omvatten onder meer het hybride maken van de TETRA-infrastructuren zodat smartphones kunnen communiceren met portofoons, een extra TETRA-site op de locatie Europoort en het leveren van nieuwe portofoons, mobilofoons, basisposten en controlekameroplossingen.  

Daarnaast zijn Flash Smart Control en Flash Smart Alert geïmplementeerd. Flash Smart Control is een platform waarmee alle communicatiesystemen kunnen worden gekoppeld en gecontroleerd via één overzichtelijk dashboard. Flash Smart Alert is een mobiele applicatie voor alarmering en monitoring, die de traditionele pagers vervangt. Tot slot verzorgt Flash het beheer en onderhoud van én 24/7 support voor het portofoonsysteem en andere communicatieoplossingen.  

Slimme smartphonefunctionaliteiten 

“Het radiocommunicatienetwerk”, zo legt Van Putten uit, “hebben we hybride gemaakt door het te koppelen aan het openbare gsm-netwerk. Daardoor werkt het portofoonsysteem nu ook buiten de sites. Iemand die is voorzien van een smartphone kan waar dan ook ter wereld communiceren met de on-site portofoongroepen van Shell. Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn als een verantwoordelijke thuis is en betrokken wil of moet worden bij een calamiteit.” 

Ook zijn nu allerhande slimme smartphonefunctionaliteiten beschikbaar. Spraak kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met tekst- en videoberichten via een smartphone die direct in contact kan staan met portofoongebruikers. Medewerkers hoeven daardoor niet langer zowel een portofoon als een tablet mee te nemen. Site IT Operations Lead van Shell Johan van Vlimmeren: “Wat veel toevoegt voor ons, is de mogelijkheid om diverse gebruikersgroepen te gebruiken en daartussen te schakelen. Erg fijn voor onze operators is bovendien dat ze nu ook kunnen werken met draadloze oortelefoons zodat ze hun handen vrij hebben.” 

‘Grootste uitdaging was continuïteit’ 

Alles wat in het contract stond is inmiddels gerealiseerd en werkt volgens Van Vlimmeren naar behoren. De grootste uitdaging bij het implementeren was volgens Van Putten volledige continuïteit van de bedrijfsprocessen van Shell. “Shell moest er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Dat is met name een uitdaging bij het ombouwen van de controlekamers, die 24/7 gebruikt worden. De communicatie moet altijd doorgaan, ze kunnen niet even een fabriek voor ons stilleggen. Hier zijn wij gelukkig goed in thuis, wij weten wat ervoor nodig is en in welke workarounds we moeten voorzien.” 

Momenteel ligt de grootste uitdaging op het vlak van gebruikersadoptie. “Zo’n nieuw systeem heeft een hoop voordelen, maar er zijn pilots en workshops nodig om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk efficiënter, sneller, professioneler en zekerder gaan werken. Dat beide partijen hier nu een belangrijke rol in hebben, is een verschuiving binnen onze samenwerking”, stelt Van Putten. Tot volle tevredenheid van Shell, vertelt Van Vlimmeren. “Wij worden hierin ontzorgd en bij Flash is het in goede handen. Zij doen nu ook de uitgifte van portofoons aan gebruikers en zorgen dat mensen genoeg weten over het gebruik en de verschillende toepassingen.” 

Peilstok voor nieuwe oplossingen 

De workshops zijn ook bedoeld als peilstok, legt Van Putten uit. “We vragen aan medewerkers tegen welke uitdagingen ze aanlopen en onderzoeken dan of dat het met dit soort systemen is op te lossen.” Oplossingen die voor Shell interessant zouden kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld een draadloos omroepsysteem en voertuigalarmering via TETRA en Flash Smart Control. 

Meer apps met meerwaarde 

Shell en Flash bekijken nu samen wat er nog meer mogelijk is met de ATEX-smartphones. Van Vlimmeren: “Zo komt er een aangepaste versie van de Smart Alert-app waarmee we berichten kunnen sturen die gelijk zichtbaar zijn volgens een soort NL-alert-achtig systeem. En we zijn bezig met een people localization-systeem, daarmee kun je zien waar mensen precies zijn in het geval van bijvoorbeeld een lekkage.” 

 

Ook ziet Shell mogelijkheden op het vlak van sensoren. “Afhankelijk van hoe de technologie zich ontwikkelt, kan ik me voorstellen dat we smartphones gaan koppelen met bijvoorbeeld zuurstof-, CO2- en decibelmeters. Door meer metingen te verrichten, kun je een betere leefomgeving op en rond de locaties creëren. Concreet kijken we overigens al naar een LoRa-systeem waarmee informatie over bijvoorbeeld trillingen, bewegingen of temperatuur automatisch naar een operator of inspecteur kan worden gestuurd”, aldus Van Vlimmeren. 

“Van customer service en sales tot engineers: iedereen heeft dezelfde klantgerichte mindset bij Flash.”

‘Meedenken over toekomst industrie’ 

De Site IT Operations Lead werkt al twaalf jaar samen met Flash. “Wat al die tijd een constante is: ze zijn heel klantgericht, denken altijd met je mee en gaan meteen voor je op zoek als je een specifiek verzoek hebt. Van customer service en sales tot engineers: iedereen heeft dezelfde klantgerichte mindset. Wij hebben een 24-uursservice bij Flash, als er iets is zijn ze meteen – en desnoods met meerdere ingenieurs – ter plaatse. Ook als het probleem van buitenaf komt, denk aan een bedrijf naast Shell dat bepaalde frequenties gaat gebruiken, dan pakt Flash dit meteen op.” 

 Naast de klantgerichtheid roemt Van Vlimmeren ook de betrokkenheid van Flash bij de branche. “Door corona stond het even op een lager pitje, maar Flash organiseert ook evenementen voor al haar klanten. Daar kun je dan kennis uitwisselen met collegabedrijven en overheden, erg waardevol. Daarnaast deelt Flash ook zelf actief informatie. Naast de professionele houding en de klantgerichtheid vind ik dat het mooiste: dat ze meedenken over de toekomst van de industrie.” 

Simone van Putten

Simone van Putten

General Manager Nederland

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Kunnen we u bij uw volgende project helpen?

Ontdek hoe wij uw processen met behulp van de nieuwste communicatieoplossingen veiliger en efficiënter kunnen maken. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Simone van Putten

Simone van Putten

General Manager Nederland

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Andere projecten waar we trots op zijn

Organisaties van diverse groottes en uit uiteenlopende branches vertrouwen op Flash Private Mobile Networks.

Alle projecten