Mobile device management: beheer van smart devices op afstand

Smartphones, tablets en andere mobiele apparaten zijn uitgegroeid tot onmisbare tools op het gebied van productiviteit en efficiëntie. Tegelijkertijd vormen ze een security-risico. Mobile device management (MDM) van Flash Private Mobile Networks helpt om applicaties, data en content te beschermen. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde applicaties, functies en instellingen te reguleren en geofences te configureren.

Het belang van mobile device management

Organisaties zijn in toenemende mate afhankelijk geworden van mobiele apparaten. In veel gevallen zijn de mobiele applicaties die worden gebruikt zelfs uitgegroeid tot cruciale tools voor productiviteit en efficiëntie. Alleen: zodra er kritieke bedrijfsdata op de devices staat, vormen ze een security-risico. Mede door een toename van het aantal medewerkers én het aantal typen devices is het belangrijker dan ooit om mobiele apparaten goed te beheren en te beveiligen. Gelukkig biedt mobile device management (MDM) daarvoor een adequate oplossing.

Wat is mobile device management (MDM)?

Met een MDM-platform kunnen alle mobiele apparaten worden beheerd en beveiligd, ongeacht het type apparaat of het besturingssysteem. Waar mobile security en unified endpoint management bijvoorbeeld meer een aanpak hebben waarbij gebruikers centraal staan, draait het bij MDM echt om de devices zelf. MDM beschermt applicaties, data en content door organisaties via software in staat te stellen om mobiele apparaten te beveiligen, monitoren en beheren én security policies af te dwingen.

De MDM-oplossing van Flash PMN: mobiele apparaten efficiënt beheren

MDM van Flash Private Mobile Networks (Flash PMN) vereenvoudigt het beheer van uw mobiele communicatieapparatuur met een end-to-end oplossing die apparaten, applicaties, informatie en beveiliging beheert, terwijl medewerkers flexibel en productief kunnen blijven werken zonder (onnodige) beperkingen. De dienst berust op een aantal pijlers:

Beheerfunctie: wat kunnen gebruikers gebruiken?

Met de beheerfunctie kunnen de applicaties en functies worden geselecteerd die wel en niet toegankelijk zijn voor de gebruikers. Dit kan per gebruikersprofiel worden ingesteld. Zo kunt u bijvoorbeeld een stokje steken voor het gebruik van browsers, YouTube of de Play Store. In een zeldzaam geval kunnen bepaalde applicaties er namelijk voor zorgen dat proces- en missiekritische applicaties (zoals Flash Smart Com) falen. Bovendien kunnen medewerkers die in gevaarlijke omgevingen werken op deze manier worden beschermd tegen afleiding door ongewenste applicaties. Mooi meegenomen: minder afleiding betekent meer efficiëntie en dus kostenbesparingen.

Functiebeheer: gebruikersspecifieke instellingen

Met MDM van Flash kunt u bepaalde functies op apparaten toestaan of weigeren. Denk aan functies zoals de camera, de SD-kaart, fabrieksinstellingen en het installeren vanaf onbekende bronnen, maar ook de mogelijkheid om instellingen voor draadloze functionaliteiten zoals GPS, wifi, NFC en roaming in- of uit te schakelen. Functiebeheer voorkomt dat bepaalde instellingen per ongeluk worden gewijzigd. Dit kan van cruciaal belang zijn. Het abusievelijk uitzetten van de locatie of verbindingen kan bijvoorbeeld het verschil tussen leven en dood betekenen bij (automatische) alarmering via applicaties als Flash Smart Alert en LoneWorker Protect.

Locatiegebaseerde diensten: geofences

MDM-profielen kunt u zo configureren dat ze op een specifieke locatie werken of juist geblokkeerd worden, waarbij de locatie wordt aangegeven via een geofence. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald productiegebied zijn of een geografische zone zoals een stad of een land. Op een kaart kunt u het relevante gebied intekenen. Door een gebied te verlaten, kan het profiel dat aan een apparaat is gekoppeld worden gewijzigd. Een goed voorbeeld is het activeren van een zeer beperkt profiel, waarmee apps bijvoorbeeld niet meer zijn te openen, gegevens worden afgeschermd en oproepen uitgeschakeld zijn. Bij het overtreden van een geofence kan er automatisch een notificatie naar het apparaat en/of de beheerder worden verstuurd. Dit soort geofences zijn effectieve manieren om te voorkomen dat bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt.

Beheer van telecomkosten

Met de MDM-functie telecomkostenbeheer kunt u machtigingen voor het kiezen van specifieke nummers instellen. Oftewel: oproepen naar bepaalde (soorten) nummers kunt u toestaan of weigeren. Ook kunt u het datagebruik beperken zodat een bepaalde datalimiet niet wordt overschreden. Het doel van deze functie is uiteraard om onverwachte of onverwacht hoge (met name internationale) gespreks- en datakosten te voorkomen.

Mobile Device Management met Flash Smart Com en Flash Smart Alert

MDM kan modulair worden afgenomen in combinatie met Flash Smart Com en/of Flash Smart Alert. Flash Smart Com is onze geborgde push-to-talk-dienst voor smart devices met gegarandeerde beschikbaarheid en prioriteit op het 4G-netwerk van T-Mobile. Flash Smart Alert is onze BHV-applicatie waarmee medewerkers adequaat en snel kunnen alarmeren en communiceren bij calamiteiten. Bijzonder aan deze BHV-oplossing: via het centrale Flash Smart Alert-dashboard is het mogelijk om informatie en tekstberichten te sturen naar BHV’ers die de Smart Alert-app hebben.