Push-to-talk met gegarandeerde 4G-netwerktoegang: Flash Smart Com

Flash Smart Com is een geborgde push-to-talk-dienst voor smart devices met gegarandeerde beschikbaarheid en prioriteit op het 4G-netwerk van T-Mobile. Met één druk op de knop is communicatie met alle medewerkers mogelijk, ongeacht waar ze zich bevinden. In combinatie met onze extra diensten en (nood)applicaties is Flash Smart Com hierdoor een even betrouwbare als flexibele oplossing voor bedrijfs- en missiekritische communicatie.

End-to-end push-to-talk-oplossing

Flash Smart Com is een end-to-end push-to-talk-oplossing. Het omvat niet alleen robuuste (ATEX-)devices met accessoires en een simkaart die zowel prioriteit op het netwerk als gegarandeerde beschikbaarheid heeft. Ook kunnen onze klanten extra applicaties en diensten afnemen, zoals de LoneWorker Protect-, Flash Smart Alert- en Meldkamer-applicaties en een beheeromgeving voor mobiele apparaten.

Wat is push-to-talk?

Push-to-talk (PTT) is een methode om te communiceren via spraak, die we vooral kennen van portofoons en mobilofoons. Het principe is eenvoudig: door de knop in te drukken, kun je direct een boodschap verzenden naar een persoon of groep. Bij push-to-talk over cellular (PoC) wordt gebruikgemaakt van het 4G- (en straks 5G-)netwerk. Vergeleken met traditionele PTT heeft PoC enkele belangrijke voordelen, zoals landelijke dekking, een onbeperkt aantal spraak- en videobelgroepen én de mogelijkheid om bijvoorbeeld foto’s en tekstberichten te versturen. Ongeacht de vorm is het idee achter PTT altijd hetzelfde: iedereen is op de hoogte van de huidige situatie en kan op basis van dezelfde informatie acteren.

Functionaliteiten Flash Smart Com

De push-to-talk-applicatie van Flash Smart Com biedt de volgende functionaliteiten:

 • Communicatie met één druk op de knop
 • Onbeperkt aantal gespreksgroepen
 • Verzenden en ontvangen van beelden en (data)berichten
 • GPS-locatiebepaling (voor o.a. directe hulp ter plaatse)
 • Noodknop voor noodoproepen

Ook bevat Smart Com de mogelijkheid om spraakopnames te maken, oproepen aan de meldkamer te doen, real-time video te faciliteren en kun je kaartinformatie ophalen.

Het resultaat?

Gegarandeerde communicatie – vooral in kritieke situaties – zodat medewerkers 24/7 veilig kunnen werken. Flash Smart Com betekent bovendien maximale flexibiliteit en volledige ontzorging. 

Overal waar kritische communicatie vereist is

Flash Smart Com leent zich voor een breed scala aan situaties, die grofweg uiteenvallen in drie categorieën:

Bedrijfskritische communicatie

Missiekritische communicatie

Communicatie in een groot geografisch gebied

Bedrijfskritische communicatie

We spreken van bedrijfskritische communicatie wanneer communicatie essentieel is voor het bedrijfsproces en communicatie-uitval kan leiden tot schade. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, bedrijfshulpverlening, waterschappen, stadswachten, grote evenementenorganisaties en openbare nutsbedrijven.

Missiekritische communicatie

Missiekritische communicatie houdt in dat de communicatie essentieel is voor de veiligheid van mensen: uitval van communicatie kan fatale gevolgen hebben. Op het vlak van missiekritische communicatie wordt onze oplossing vaak ingezet binnen transport en overslag, industrie, (petro)chemie en openbare orde en veiligheid (OOV). Klanten vullen de oplossing vaak aan met mobile device management-software voor de beveiliging van mobiele devices en integreren het met de Meldkamer-applicatie voor alarmopvolging.

Communicatie binnen een groot geografisch gebied

Tot slot hebben wij klanten die Flash Smart Com gebruiken voor communicatie binnen zó’n groot geografisch gebied dat lokale middelen niet meer volstaan.

In deze situaties biedt Flash Smart Com uitkomst

In onder meer de volgende situaties is Flash Smart Com een ideale communicatieoplossing:

 1. Met één druk op de knop alle medewerkers binnen én buiten het bedrijf bereiken.
 2. Chauffeurs landelijk aansturen.
 3. Kortdurende events waar directe communicatie nodig is voor de beveiliging.
 4. Regionaal werkende thuiszorgmedewerkers voorzien van een smartphone-app waarmee ze met een enkele tik kunnen communiceren.
 5. Buitendienstmedewerkers die in afgelegen gebieden met één druk op de knop kunnen communiceren en alarmeren.

De drie belangrijkste voordelen van onze PTT oplossing

1. Zekerheid: altijd een goede verbinding

Met Flash Smart Com beschikt u over gegarandeerde netwerktoegang met prioriteit op het netwerk van T-Mobile, dat bij de meeste onafhankelijke testen als beste netwerk van Nederland uit de bus komt. De netwerkprioriteit zorgt ervoor dat u zeker bent van feilloze communicatie, ook bij bijvoorbeeld drukte op het netwerk.

Bijna 100 procent beschikbaarheid

Mede dankzij de grote hoeveelheid sites (>5000) heeft het T-Mobile-netwerk een landelijke dekkingsgraad van bijna 100 procent, een grote datacapaciteit en zowel een hoge beschikbaarheid als snelheid. Omdat het netwerk meerdere overlappende opstelpunten heeft, wordt het bereik bij uitval van een basispost overgenomen door een andere post. Daarnaast heeft T-Mobile een back-up stroomvoorziening van minimaal drie uur per site. Resultaat? Bijna 100 procent beschikbaarheid van (data)verbindingen.

Voordelen t.o.v. traditionele portofonie

Missiekritische push-to-talk heeft belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele portofonie: zo kunt u gebruikmaken van veel meer (datagebaseerde) functionaliteiten én kampt u niet met geografische beperkingen.

Gebruikersniveaus

Zekerheid bieden wij ook via gebruikersniveaus, die op klantniveau kunnen worden gedefinieerd en beheerd. Een meldkamercentralist heeft bijvoorbeeld een hoger gebruikersniveau, zodat hij bij calamiteiten lopende gesprekken kan overrulen om te zorgen dat boodschappen altijd overkomen.

Fallback: tweede provider

Wilt u nóg meer zekerheid? Dan kunt u kiezen voor onze fallback-dienst, waarbij u beschikt over een tweede netwerkprovider voor maximale beschikbaarheid.

2. Flexibiliteit: meebewegen met uw wensen

Flash Smart Com ademt in alles flexibiliteit. Zo is het een complete dienst waarvoor geen beperkingen in het aantal gebruikers of groepen gelden. Flash Private Mobile Networks (Flash PMN) levert als system integrator bovendien een groot aantal diensten, die u modulair kunt afnemen. We kunnen bijvoorbeeld bestaande systemen, waaronder portofoonnetwerken en paging- en alarmeringssystemen, koppelen aan onze push-to-talk-dienst.

3. Fullservice: van apparaat tot support op locatie

Als complete dienst omvat Flash Smart Com onder andere mobiele apparaten (inclusief toebehoren) met push-to-talk-applicatie, simkaarten met prioriteit, netwerkaansluitingen en eventueel andere applicaties. Flash PMN installeert de applicaties én configureert, beheert en onderhoudt de apparatuur. Dankzij mobile device management kunnen we veel op afstand doen, waardoor de beheerslasten voor u als klant minimaal zijn. Daarnaast bieden wij maatwerk en support op locatie. Gaat u met ons in zee? Dan neemt u niet alleen een servicepartner in de arm. Integendeel: we denken ook graag – al dan niet proactief – mee na over de optimale invulling van al uw communicatiewensen.

“Is er een keer een probleem of storing, dan komt er meteen iemand kijken. Ook ’s nachts en in het weekend.”

Wesley Lelieveld - Senior meldkamer bij Waternet

Applicaties

De belangrijkste applicatie binnen Flash Smart Com is de push-to-talk-app, die is ontworpen en gebouwd volgens industriële standaarden. De oplossing kan worden uitgebreid met de volgende drie applicaties:

LoneWorker Protect

De mobiele applicatie LoneWorker Protect biedt bescherming voor alleenwerkers die risicovol werk verrichten. Met de noodknop kan direct worden gealarmeerd, waarbij de positie automatisch wordt doorgegeven aan de meldkamer. Via instelbare sensoren kunt u automatische alarmeringen instellen, zoals valdetectie (‘man down’) en inactiviteit. Na een alarmering worden zowel de meldkamer als eventuele collega’s direct genotificeerd, zodat snel actie kan worden ondernomen.

Flash Smart Alert

Met de Flash Smart Alert-app kunnen medewerkers vanaf elke locatie direct meldingen doorgeven aan het Flash Smart Alert-dashboard. En andersom. Omdat op efficiënte en effectieve wijze de juiste mensen worden geïnformeerd over een incident, is het een geschikte BHV-app. De applicatie bevat functionaliteiten zoals noodoproepen met locatieaanduiding, het instellen van aanwezigheid, een chatfunctie, het weergeven van procedures en overal en altijd inzicht in alarmen.

Meldkamer-applicatie

De Meldkamer-applicatie is dispatcher-software voor pc’s waarmee u vanaf een centraal punt alle portofoongebruikers en groepen op afstand kunt monitoren en aansturen. Functionaliteiten zoals dynamische groepen, GPS-lokalisering van gebruikers op de kaart en geografische sectorindeling garanderen effectieve BHV-communicatie en zorgen ervoor dat u snel en doeltreffend handelt bij calamiteiten. Met de applicatie kunnen toestellen ook op afstand worden beheerd.

Eigen applicaties

Als Flash Smart Com-klant kunt u ook uw eigen applicaties op de toestellen gebruiken. Te denken valt bijvoorbeeld aan apps voor evenementeninformatie, gebruikersinstructies of mobiele betalingen. Flash PMN faciliteert maximale beschikbaarheid van de applicaties op de toestellen, onder andere door (op afstand) updates van het besturingssysteem uit te rollen.

Modulaire diensten

Niet alleen Flash Smart Com maar ook het gehele dienstenspectrum van Flash PMN is modulair ingericht. U bepaalt zélf wat u afneemt, waarbij op- en afschalen altijd mogelijk is. Binnen Flash Smart Com kunt u kiezen voor de volgende modules:

 • De mobiele applicaties LoneWorker Protect en Flash Smart Alert
  De Meldkamer-applicatie voor pc’s
 • Mobile device management, oftewel een beheeromgeving voor mobiele apparaten
 • Managementrapportages.

Flash Smart Com in een notendop

 • Push-to-talk-applicatie, simkaart met gegarandeerde netwerktoegang, netwerkaansluiting en apparaten (met toebehoren)
 • Onbeperkt aantal gebruikers
 • Onbeperkt aantal groepen
 • Landelijke dekking via het netwerk van T-Mobile
 • Ook lokale en regionale communicatie mogelijk
 • GPS voor locatiebepaling
 • Snelle gespreksopbouw van max. 0,5 seconde
 • Gebouwd volgens 3GPP-standaard
 • Gereed voor koppeling met zowel bestaande (portofoon)netwerken als nieuwe private LTE-systemen én voor migratie van 4G naar 5G

Portofoons (en toebehoren) huren

Onderdeel van de flexibiliteit van Flash Smart Com is de mogelijkheid om (smart) devices en andere toebehoren te huren. Flash PMN beschikt over een huurvloot van meer dan 26.000 (ATEX) portofoons, mobilofoons, basisposten, smartphones en tablets. Huren is vooral een aantrekkelijke optie voor bijvoorbeeld evenementen, onderhoudsstops of (bouw)projecten. Wij zorgen voor volledige ontzorging: van het vooraf opladen en controleren van de toestellen en het voorzien van de juiste programmering tot uitgifte van de toestellen en 24/7 support bij storingen.

Meer lezen over portofoons huren

BHV-app: Flash Smart Alert

Flash Smart Alert is een mobiele applicatie die ervoor zorgt dat uw BHV-organisatie bij calamiteiten snel wordt gealarmeerd en adequaat kan handelen. Alarmeren kan handmatig of automatisch, bijvoorbeeld via het brandmeldsysteem. De alarmberichten komen als push-bericht binnen bij de hulpverleners. De alarmering klinkt op een vast volume (waarbij het telefoonprofiel wordt genegeerd) en stopt pas nadat de gebruiker het bericht heeft gelezen en afgehandeld. Het centrale dashboard zorgt voor overzicht en faciliteert strakke regie tijdens calamiteiten. Tot slot zorgen geofence voor automatische registratie van BHV’ers.

Alles over Smart Alert 

Kennisplatform Flash Forward

Ook de allerbeste apparatuur wordt waardeloos bij foutief gebruik. Zaken als het niet goed opladen van de accu, de portofoon niet aanzetten of het niet activeren van de man-down-functie kunnen zelfs leiden tot (al dan niet noodlottige) incidenten. Daarom hebben wij Flash Forward ontwikkeld. Met dit platform willen wij via onder meer informatieve content, workshops, gebruikerstrainingen, een elektronische leeromgeving, interne opleidingen en ons jaarlijkse partnerevenement kennis overdragen en uitwisselen.

Wat is Flash Forward?

Over Flash

Flash heeft ruim 25 jaar ervaring op het vlak van missiekritische communicatieoplossingen. Wij houden van korte lijnen en bieden optimale ondersteuning. We luisteren goed naar uw behoeften, maken waar wat we beloven en doen daar graag nog een schepje bovenop. Door deze drie-eenheid van expertise, ervaring en klantgerichtheid zijn we uitgegroeid van pionier tot marktleider en kunnen we stabiele oplossingen op maat bieden, die worden vertrouwd door bedrijven als Shell, Waternet, Bayer en verschillende universiteiten en gemeentes.