Contact
Wilt u meer informatie over de dienstverlening van Flash? U bent altijd welkom bij ons op kantoor. Onze specialisten staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Nederland, Rotterdam
(Haven 5602)
3198 LS Europoort
3180 AH Rozenburg
Nederland

België, Antwerpen
Veelgestelde vragen
Een portofoon (in België ook vaak walkie talkie genoemd) is een draagbare zend-ontvanger die wordt gebruikt voor twee-weg communicatie. Portofoons worden vaak gebruikt in sectoren waar snelle en efficiënte (groeps)communicatie belangrijk is, zoals bijvoorbeeld voor transport en logistiek en in de zorg, de bouw, (petrochemische) industrie, de politie en brandweer en tijdens evenementen. Een portofoon is handig is om te gebruiken in situaties waarbij een mobiele telefoon niet handig of mogelijk is, zoals bijvoorbeeld wanneer groepen mensen snel en adequaat op de hoogte moeten worden gebracht van (veranderende) situaties.
Een portofoon werkt op basis van radiofrequenties. Het heeft zowel een zender als een ontvanger, waarbij één iemand spreekt en de rest luistert. Wanneer u via de portofoon spreekt, wordt uw stem opgenomen door de microfoon en omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens versterkt en verzonden via de zender naar de antenne van de portofoon. De antenne zendt vervolgens de radiofrequenties uit, die door andere portofoons in de buurt kunnen worden ontvangen. Dit gebeurt allemaal binnen enkele seconden, waardoor het mogelijk is om snel en eenvoudig te communiceren met anderen via een portofoon.
Een portofoon en een walkie-talkie zijn beide draagbare zend-ontvangers die worden gebruikt voor twee-weg communicatie. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten apparaten is dat portofoons worden ingezet voor professionele doeleinden in sectoren zoals de bouw, (petrochemische)industrie, bij de politie, brandweer, ambulance, beveiliging, douane of bedrijfshulpverleners en in het leger. Walkie-talkies worden meestal gebruikt door particulieren voor recreatieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld tijdens het kamperen of op de piste tijdens de wintersport. Walkie-talkies zijn kleiner en goedkoper dan portofoons, en ze hebben meestal minder krachtige zenders en ontvangers. Dit betekent dat ze niet zo ver kunnen zenden als portofoons en dat ze minder geschikt zijn voor professioneel gebruik. Waar voor de professionele portofoons een zendvergunning nodig is, zijn walkie talkies vanwege het lagere zendvermogen vergunningsvrij.
Advies nodig om de juiste ATEX portofoon te kiezen voor uw situatie? Onze experts helpen u graag op weg.
Er zijn verschillende accessoires te verkrijgen die u kunt aansluiten op uw portofoon. Bijvoorbeeld om gemakkelijker en duidelijker te communiceren in rumoerige omgevingen. Of om discreet te communiceren wanneer de omgeving de gesprekken niet mag beluisteren. De aansluiting van de accessoires is merk en type afhankelijk. Veel gebruikte accessoires zijn:
- Speakermicrofoon, ook wel spreeksleutel genoemd;
- Headsets of oortjes: hier zijn verschillende soorten verkrijgbaar, denk aan:
- surveillance headsets,
- D-vorm oortjes,
- C-ring oortjes,
- Heavy duty headsets (met Noise Cancelling)
- Handmicrofoon of tafelmicrofoon voor bij een mobilofoon;
- Reservebatterij, als extra toebehoren
Een basispost is een mobilofoon met een vaste stroomaansluiting. De basispost heeft meer zendvermogen dan een portofoon. Basisposten worden vaak ingezet bij grotere evenementen. Vanuit een centrale locatie wordt het portofoonverkeer gecoördineerd door de centralist.
Een repeater is een steunzender en wordt ingezet ter versterking van signalen wanneer de onderlinge afstanden voor rechtstreeks portofoonverkeer te groot worden. Hierdoor wordt de bereikbaarheid vergroot.
Een zendvergunning is een officiële toestemming van de overheid om gebruik te maken van beschikbare radiofrequenties of kanalen voor professioneel gebruik van een portofoon of ander draadloos apparaat. Zendvergunningen worden verleend door nationale telecommunicatie autoriteiten. Het is belangrijk om de juiste vergunning te hebben om te voldoen aan de wetgeving en om storingenmet andere radiocommunicatiesystemen te voorkomen. Het hebben van een zendvergunning is in de meeste gevallen voor professioneel gebruik verplicht, het is daarom belangrijk om te controleren óf u een vergunning nodig heeft én om de juiste vergunning aan te vragen voordat u een portofoon gaat gebruiken. Bij vergunningsvrije- en 4G portofoons is een zendvergunning niet nodig.
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen Agentschap Telecom, is de Nederlandse autoriteit voor de regulering van de telecommunicatie- en digitale infrastructuur. Om portofoons met extra zendvermogen te mogen gebruiken, heeft u een licentie nodig. Bij onze huurproducten regelen wij dit automatisch voor u als onderdeel van onze service. Bij portofoons voor verkoop dient u zelf een licentie aan te vragen. Als u een zendvergunning wilt aanvragen bij het RDI, kunt u het beste deze website bezoeken om te zien wat de vereisten zijn en hoe u een aanvraag kunt indienen. Voor meer informatie over de aanvraag van een zendvergunning en procedure hiervan kunt u contact opnemen met Rijksinspectie Digitale Infrastructuur via hun website of telefonisch. Voor België neemt u contact op met het BIPT. Flash helpt u uiteraard ook graag hiermee. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het verkrijgen van een zendvergunning.
Het bereik van een portofoon is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de frequentie waarop de portofoon werkt, de sterkte van het vermogen, de kwaliteit van de antenne en de omgeving waarin de portofoon wordt gebruikt. In het algemeen heeft een portofoon op VHF-frequenties bereik over een afstand van ongeveer 1 tot 5 km, afhankelijk van de omgeving en de omstandigheden. Op UHF-frequenties kan het bereik iets groter zijn, tot ongeveer 8 km. In sommige gevallen kan het bereik worden vergroot door het gebruik van versterkers (repeaters) of externe antennes. Dit kan echter sterk variëren en het is altijd aan te raden om vooraf een veldsterktemeting te laten uitvoeren om inzicht te krijgen wat er nodig is voor de gewenste netwerkdekking en -beschikbaarheid.
Ja, er zijn portofoons die landelijke dekking hebben. Dit type portofoon maakt gebruik van een landelijk GSM netwerk om verbinding te maken met andere portofoons, zodat gebruikers over het hele land met elkaar kunnen communiceren. Een 4G portofoon kan door heel Nederland en vaak ver daarbuiten worden gebruikt. Landelijke dekking kan worden verkregen door middel van verschillende soorten netwerken, zoals mobiele telefoonnetwerken (4G/5G), VHF- of UHF-radiofrequentie netwerken, of door middel van een satellietverbinding.
Bepaalde merken die bekend staan om hun portofoons met landelijke dekking zijn bijvoorbeeld Motorola, Kenwood en Icom. Het is belangrijk om te onderzoeken welke merken compatibel zijn met het netwerk waarmee u wilt verbinden, om te kijken welke portofoons aan uw specifieke behoeften voldoen.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van portofoons ten opzichte van telefoons. Portofoons zijn meestal beter geschikt voor gebruik in lawaaierige omgevingen of bij slechte ontvangst, omdat ze over een luidspreker en microfoon beschikken. Portofoons bieden ook directe, een-op-een communicatie zonder vertraging, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld noodsituaties. Als laatste kunnen portofoons worden gebruikt om meerdere gesprekken tegelijk te voeren, wat handig kan zijn in grotere organisaties of bij groepsactiviteiten.
Een portofoon is vaak een onmisbaar gereedschap en is noodzakelijk voor het kunnen het slagen van een missie. Iedereen is op de hoogte van de status en acties van een ander. (iedereen heeft “situational awareness”). Een missie kan een militaire operatie zijn maar ook arrestatieteams, beveiligers, hulpverleners of een kritisch industrieel proces.
Bij het kiezen van de juiste portofoon is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat uw specifieke behoeften zijn, zoals de afstanden waarover u wilt communiceren, de omgeving waarin u de portofoon wilt gebruiken, en het aantal gebruikers. Wilt u alleen spreken met de portofoon of wilt u ook data versturen? Ook wanneer u extra (eigen) applicaties wilt kunnen gebruiken zijn er verschillende mogelijkheden om efficiënter te kunnen werken (vermindering gebruik van verschillende apparaten).
Er zijn verschillende soorten portofoons, zoals analoge of digitale portofoons, portofoons met landelijke dekking of portofoons speciaal ontworpen voor gebruik in explosiegevoelige omgevingen. Het is aan te raden om portofoons te vergelijken op basis van verschillende factoren, zoals prijs, functionaliteit, batterijduur en compatibiliteit met andere apparatuur of applicaties of eventuele extra functies zoals GPS of waterdichtheid. Het is ook belangrijk om te kijken naar de compatibiliteit met eventuele accessoires die u wilt gebruiken. Bovendien is het verstandig om advies te vragen aan een professioneel of om reviews van andere gebruikers te lezen voordat u een aankoop doet.
In het kort komt het erop neer dat twee of meer merken portofoons met elkaar kunnen samenwerken. Mits ze op dezelfde frequentieband zitten, en mits ze geprogrammeerd zijn of kunnen worden om dezelfde frequenties te gebruiken.
Heeft u specifieke vragen over de mogelijkheden met uw portofoons neem dan gerust contact met ons op.
Spoedhulp nodig?
U kunt 24/7 terecht bij onze telefonische helpdesk. Ons kantoor is geopend tussen 8.30 en 17.00 uur. Buiten kantoortijden kunt u bij storingen telefonisch terecht bij onze helpdesk op +31(0)181 25 00 25.