4 min. leestijd

Een private LTE oplossing garandeert veiligheid, exclusiviteit en optimale bereikbaarheid.

Flash biedt als system integrator de meest geavanceerde oplossingen en kijkt daarbij verder dan traditionele spraak- en datacommunicatiesystemen. Nieuwe technologieën en systemen worden geïntegreerd om bedrijfsprocessen efficiënter en veiliger te maken. Het geografische gebied waarin de toepassing moet werken en de exclusiviteit van het netwerk zijn daarom van essentieel belang. Zeker waar gevoelige informatie wordt gedeeld, proces kritische machine data wordt uitgewisseld en veel mensen gebruik maken van het netwerk, is private LTE een uitkomst. Een private LTE oplossing garandeert veiligheid, exclusiviteit en optimale bereikbaarheid.

Robuust alternatief voor WiFi: private LTE

Een private LTE (pLTE) oplossing past vooral in een omgeving waar lokale datacommunicatie noodzakelijk is. Het is te vergelijken met een robuust alternatief van WiFi. Een pLTE zorgt voor een betrouwbare draadloze IP verbinding tussen mensen en machines. Bijvoorbeeld op een fabrieks- of haventerrein, of in een ziekenhuis of warehouse.
Een andere mogelijkheid is een publiek LTE, via een mobile netwerk operator, of via Wifi. Dat biedt tenslotte ook breedband connectiviteit aan. Dus waarom zou je kiezen voor een pLTE oplossing?

WiFi is natuurlijk een prima technologie maar is wel vrij eenvoudig toegankelijk voor derden waardoor veiligheid en bereikbaarheid niet altijd gegarandeerd is. Bovendien is de 2,4 GHz WiFi band vol in Nederland. Wie kent niet het verschijnsel dat je met je WiFi systeem thuis op dezelfde frequentie zit als de buren en je elkaar verstoord? Dat is in een omgeving waar verbindingen van vitaal belang zijn een ongewenste situatie.

Kenmerken private LTE systeem:

  • Robuust onafhankelijk netwerk
  • Bedrijfsgevoelige informatie blijft afgeschermd
  • Minder storingsgevoelig dan WiFi
  • Exclusiviteit gebruikers
  • Data uitwisseling secured
  • Schaalbaar model bij uitbreiding
  • Dekking en bedrijfscontinuïteit gegarandeerd
  • Netwerk voor spraak

Private vs Publiek Netwerk

De redenen om voor een pLTE oplossing te kiezen in plaats van een publieke oplossing zijn divers. De belangrijkste is echter dat een pLTE er voor zorgt dat je geïsoleerd bent van het publieke netwerk en dat je data ook “binnen” blijft. Het is dus niet via een operator en/of via internet bereikbaar.
Een andere reden is dat de dekking van bepaalde netwerken onvoldoende is om op te vertrouwen of dat de gebruiker de beschikbaarheid van deze netwerken onvoldoende gegarandeerd vindt. In zo’n situatie biedt een pLTE alle mogelijkheden om zelf te bepalen waar dekking cruciaal is en of het systeem bijvoorbeeld moet worden voorzien vaan noodstroom of redundant moet worden opgezet.
Als alleen het dekkingsvraagstuk moet worden opgelost dan kan ook de toepassing van een DAS (Distributed Antenne System) een manier zijn om invulling te geven aan dit vraagstuk. DAS is een systeem waarin gekoppelde antennes de radiosignalen doorgeven op locaties waar het radiosignaal normaal gesproken niet doordringt.

Bouwstenen voor een private LTE netwerk

LTE, of zoals het in de volksmond ook wel genoemd wordt, 4G, is gebaseerd op 3GPP standaards. Binnen deze standaard ligt vast hoe de diverse netwerk elementen in een LTE oplossing samenwerken. Hierdoor is het mogelijk om voor iedere klant een pLTE systeem samen te stellen met verschillende bouwstenen. Zo kan je kiezen voor de core (het hart van het systeem) van merk A terwijl je voor de zenders (eNodes worden ze genoemd) binnen het pand merk B kiest en voor de eNodes buiten het pand merk C. Combineer dit met de vrijheid om het pLTE systeem in te richten zoals dat het beste past en je hebt een unieke oplossing om het juiste toekomstbestendige communicatiesysteem in te richten. Flash richt pLTE systemen in op basis van verschillende merken zoals Druid, Nokia, AirSpan en CommScope.

Het lijkt erop of pLTE geen nadelen kent, maar dat is helaas niet zo. Het verstrekken van licenties is nog in ontwikkeling. Voor nu lijkt het dan ook het meest voor de hand liggend om pLTE systemen op basis van de 1800 MHz frequentie uit te rollen en dat te beperken tot indoor oplossingen. In het open veld is er een kans dat ook anderen dezelfde frequentieband gebruiken waardoor er kans is op verstoringen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Organisaties die de hoogste eisen stellen aan betrouwbaarheid, veiligheid en flexibiliteit komen naar ons toe voor een op maat gemaakte oplossing. Een pLTE systeem leent zich uitstekend voor bedrijfs- en missie kritische communicatie. Je kunt elkaar tekstberichten sturen of (via een app) bellen. Het is geschikt voor push-to-talk applicaties, alarmeringsoplossingen en voor bijvoorbeeld het delen van beeld- en sensorinformatie. Met de juiste combinatie van applicaties kan de communicatiebehoefte van gebruikers in onder andere kantoor en bedrijfspanden, ziekenhuizen en warehouses volledig worden ingevuld op basis van één universeel en toekomst vaste technologie.

 

Nog niet uitgelezen?

Misschien vindt u deze berichten ook interessant.