18 oktober 2021 4 min. leestijd

Flash portofoons zijn het communicatiemiddel bij Stratos IV raketlancering

Het Delft Aerospace Engineering Team van TU Delft lanceert 15 oktober hun zelfontworpen raket: Stratos IV naar de ruimte. Ruim 75 studenten van TU Delft hebben de krachten gebundeld om met hun duurzame raket het Europese record van 32 km hoogte te gaan verbreken. Flash Private Mobile Networks leverde drie Motorola DP 2400 VHF portofoons en een Motorola basispost DM 4400 VHF voor de cruciale communicatie tijdens de lancering. Alex van Roon, External relations Stratos IV: “We kunnen ons geen vertraging of onderbrekingen veroorloven in dit proces en de portofoon is ons redmiddel.” Lees hier hoe de studenten van TU Delft zich voorbereiden en hoe radiocommunicatie bijdraagt aan een nieuw Europees record!

Betrouwbare communicatie

Bij het El Arenosillo Test Center in Mazágon, een lanceringssite in buitengebied in Spanje, wordt druk getest en is er geen toegang tot internet in de wijde omstreken. Alex van Roon, External relations Stratos IV: “We zijn hier al vier weken aan het voorbereiden en testen, we zitten in de laatste fase voor de raketlancering. Veiligheid staat bij ons voorop, het is absoluut onze prioriteit. Voor ons is betrouwbare communicatie cruciaal. Samen doorlopen we alle stappen voorafgaand aan de lancering om ervoor te zorgen dat alles perfect op elkaar is afgestemd. In deze laatste testfase voorafgaand aan de lancering laten we niets aan het toeval over en communiceren we uitsluitend via de portofoons. Omdat we in een buitengebied testen is communicatie per portofoon veel effectiever en betrouwbaarder dan met mobiele telefoons. We kunnen ons geen vertraging of onderbrekingen veroorloven in dit proces en de portofoons zijn hier letterlijk onze redmiddelen.”

Mission control

Voor een veilige raketlancering moet het Aerorocket Engineering Team veel protocollen doorlopen. In de praktijk betekent dat op afstand met elkaar samenwerken en communiceren. Alex: “Je kunt je voorstellen dat wij uit veiligheidsoverwegingen vanuit een beschermd gebouw (bunker) op ongeveer 800 meter afstand van de plaats van de raketlancering werken. We gebruiken de portofoons voor onderlinge communicatie en ze worden in drie fases ingezet. Vanuit mission control in de bunker hebben we nauw contact met de safety officer en samen doorlopen we op afstand alle controles en werkzaamheden. De safety officer geeft de commando’s door aan de test conductor op de lanceringssite die de instructies via zijn portofoon opvolgt. Het is een knap staaltje teamwork en de werkzaamheden vereisen uiterste precisie. Elke stap en seconde is cruciaal.  Vanuit dit buitengebied zonder internet zijn de portofoons de enige garantie om met elkaar te communiceren. Portofoons zijn de enige communicatiemiddelen die het altijd en overal doen en direct met elkaar in verbinding staan.”

Flash verzorgde ook de aanvraag van de juiste frequentie van de portofoons bij het Spaanse Agentschap. Alex: “Flash heeft van te voren de juiste frequentie geregeld zodat er geen conflicten waren met de luchtvaart of andere gebruikers in de omgeving. Dat was erg prettig. We konden direct aan de slag op de lanceringssite.”

Milieubewuste raket

De duurzaam gebouwde raket die alle Europese records moet gaan verbreken, telt 8,3 meter en is gemaakt van extreem sterke, lichtgewicht materialen als carbon, Twaron en een 3D geprint titanium motor die wordt aangedreven door vloeibare stikstof. Alex: “Bij het ontwerpen en het bouwen van de raket hebben we naar de beste technologische materialen en oplossingen gezocht om duurzame energie te gebruiken en onze CO2 footprint zo klein mogelijk te houden. We willen van deze missie leren hoe we door gebruik van duurzame materialen en energiebronnen zo milieubewust mogelijk ons doel kunnen bereiken. We willen niet alleen het record in de ruimte verbeteren maar juist kennis vergaren om in de toekomst nog milieubewuster met de aarde om te gaan.”

Ready, set, go!

Met nog maar een week te gaan wordt neemt de spanning toe. Voor de perfecte lancering zijn de juiste weersomstandigheden en voorbereiding van belang. Alles moet kloppen. Alex: “We hopen dat op 15 oktober alles samenvalt: goed weer en de juiste omstandigheden. Voor de lancering worden de portofoons gekoppeld aan onze live stream zodat iedereen real-time kan meeluisteren wat er in mission control wordt gezegd. We zien het belang om met ons nieuw technologisch ontwerp het Europese ruimterecord te verbreken en onze kennis te delen. Het is een superspannend moment. Betrouwbare communicatie is hierbij cruciaal, we hebben maar één keer de kans om het goed te doen.”

Berry Kuijpers

Berry Kuijpers

Senior Account Manager

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Meer weten over dit onderwerp?

We vertellen u graag meer over onze communicatieoplossingen.

Berry Kuijpers

Berry Kuijpers

Senior Account Manager

Bericht sturen of bel +31 (0) 181 25 00 25

Nog niet uitgelezen?

Misschien vindt u deze berichten ook interessant.