4 juni 2021 4 min. leestijd

FCG, van verhuurpartij naar totaalaanbieder

De naam Flash Connectivity Group doet waarschijnlijk niet veel bellen rinkelen. Anders zal dat zijn met Flash Private Mobile Networks, 2WAY en, in mindere mate, bij de nog jonge startup PrioCom. Alle drie houden zij zich bezig met bedrijfs- en missie-kritische communicatieoplossingen. Via het overkoepelende Flash Connectivity Group zijn ze met elkaar verbonden.

Flash Connectivity Group (FCG) werd in april 2019 opgericht. De bedrijven die deel uitmaken van die groep, Flash Private Mobile Networks (in Nederland en België), 2WAY en PrioCom, behoorden al tot dezelfde holding. Om de drie in staat te stellen zich volledig op hun kerntaken te richten, werd FCG opgezet. Als moederbedrijf faciliteert het diensten op het gebied van management, finance, HR, business development en marketing en communicatie voor zijn ‘dochters’. “Door die veranderde organisatiestructuur krijgen innovatie en groei meer ruimte en kunnen we klanten een nog breder spectrum aan communicatieoplossingen aanbieden”, zegt FCG-directeur en mede-eigenaar Simone van Putten.

Volgend jaar juni is het 25 jaar geleden dat zij samen met ondernemer Ko van Strien vanuit een woning in Dirksland Flash Rental Services begon. “Ik had de ambitie om iets voor mijzelf te beginnen”, aldus Van Putten. “Dat had van alles kunnen zijn, tweedehands heftrucks verkopen, bananen importeren; het werd de verhuur van portofoons. Ik was werkzaam in de telecom en kreeg bij Verolme de vraag of ze ook portofoons konden huren. Die gebruikten ze voor communicatie op de werf. Het aantal mensen dat daar werkte wisselde per project en daarom wilden ze graag tijdelijk over meer portofoons kunnen beschikken. Mijn toenmalige werkgever zag daar geen brood in en andere aanbieders ook niet. Ik ben erin gedoken en ontdekte dat die wens bij veel meer bedrijven bestond. In Ko vond ik een compagnon en samen zijn we vanuit zijn serre portofoons gaan verhuren.”

Ruim 26.000 devices

Met de eerste medewerkers verplaatsten Van Putten en Van Strien zich al gauw van de serre naar de schuur. Toen die eveneens te klein werd, verhuisde Flash in 1999 naar de Moezelweg in de Europoort. Het pand daar is sindsdien een aantal keer uitgebreid en nog steeds de plek waar Flash, inmiddels als Flash Private Mobile Networks, gevestigd is. Ook FCG houdt daar kantoor. Ko van Strien niet meer. Hij verkocht zijn belang in 2001 aan een privateequity fonds, dat nog altijd mede-eigenaar is. Van Putten: “Onze huurvloot bestaat nu uit meer dan 26.000 ATEX en non-ATEX devices. Het merendeel portofoons, maar ook mobilofoons, DMR-radio’s, smartphones en tablets. Daarmee zijn we marktleider in Nederland en België, waar we sinds 2009 actief zijn. Klanten kunnen apparatuur voor één dag huren, maar ook voor tien jaar. Vanuit de portofoonverhuur zijn we ons vervolgens op private mobiele netwerken gaan richten. Onze devices worden met name gebruikt voor missiekritische communicatie. Bijvoorbeeld bij bedrijven hier in de Europoort en Botlek die actief zijn in de chemie en petrochemie, maar ook de stewards van Stadion Feyenoord werken ermee. Voor de veiligheid en een efficiënt verloop van processen is het op die plekken van groot belang dat communicatie optimaal geregeld is. Behalve betrouwbare communicatiemiddelen valt daar ook een netwerk onder waar je altijd op kunt rekenen. Beide leveren wij. Afhankelijk van de mate van zekerheid waarvoor de klant kiest, kunnen wij die bij onze private mobiele netwerken garanderen tot maximaal 99,9999 procent.”

Openbare orde en veiligheid

Met Flash Private Mobile Networks bedient FCG hoofdzakelijk de private markt. “Door de positie die we op een gegeven moment hadden in die markt kwam er ook vraag vanuit de publieke sector voor onze diensten. In 2011 hebben we daar een apart bedrijf voor opgericht, 2WAY. Dat zit in Zeewolde en richt zich uitsluitend op organisaties die zich bezighouden met openbare orde en veiligheid. Aan die markt levert het ICT-infrastructuren en communicatieoplossingen en verzorgt 2WAY het onderhoud. Zo beheert de onderneming bijvoorbeeld de techniek van de P2000-infrastructuur, het bekende calamiteitennetwerk waarvan onder meer politie, brandweer en ambulancediensten gebruikmaken.”

Push-to-talk

Om ook in grotere werkgebieden bedrijfs- en missiekritische communicatie te kunnen faciliteren, werd in 2018 startup PrioCom opgezet. Die ontwikkelde een push-to-talk-applicatie waarmee via een virtueel eigen netwerk landelijk kan worden gecommuniceerd. PrioCom maakt daarvoor met prioriteit gebruik van het publieke netwerk van T-Mobile. Dat betekent dat gebruikers kunnen rekenen op een hoge beschikbaarheid, voldoende bandbreedte en een hogere servicekwaliteit dan het geval is bij standaard gsm-gebruik via dat netwerk. “Die service is heel geschikt voor zowel spraak als datacommunicatie”, legt Van Putten uit. “Op dat laatste leggen we ons overigens steeds meer toe. Daarmee spelen we in, zoals we altijd gedaan hebben, op de behoeften in de markt. Onze klanten willen graag allerlei verschillende informatiestromen kunnen combineren en integreren in één device. Daarom zijn we ons steeds meer gaan specialiseren in systeemintegratie om ook op dat vlak kennispartner te zijn voor onze klanten. PrioCom is daarvan een mooi voorbeeld.”

Auteur: Erik Stroosma

Nog niet uitgelezen?

Misschien vindt u deze berichten ook interessant.