4 min. leestijd

Wat is DMR (Digital Mobile Radio)?

Digitale radiocommunicatie staat garant voor een efficiëntere communicatie met goede verstaanbaarheid en extra functionaliteiten als encryptie van gesprekken, prioriteitsoproepen, noodoproepen, GPS plaatsbepaling en Man-Down. Deze extra mogelijkheden maken radiocommunicatie veiliger dan voorheen. Met eenzelfde frequentie kan het deze digitale radiocommunicatie veel meer gesprekscapaciteit genereren dan een analoog radionetwerk. Hierdoor dalen uiteraard de licentiekosten, waardoor digitale radionetwerken ook kostenefficiënt zijn. DMR is geschikt voor kleinere organisaties die dezelfde digitale technologie wensen.

Wat is DMR in portofonie en radio?

DMR (Digital Mobile Radio) is een Europese standaard die ontwikkeld is als vergelijkbaar alternatief voor analoge radionetwerken, maar met alle voordelen van digitale technologie. De DMR standaard kan dus perfect werken in de plaats van een oude analoge installatie. Tevens voorziet de standaard in een geleidelijke migratie van analoog naar digitaal, zodat digitale communicatie ook voor minder grote organisaties toegankelijk is. Denk hierbij aan retail, detailhandel, lichte industrie, handling op luchthavens en hotelwezen. DMR is laag in kosten en de apparatuur van verschillende fabrikanten kunnen met elkaar samenwerken. Bovendien werken spraak, data, GPS en andere aanvullende mogelijkheden als één oplossing op betaalbare wijze.

Wanneer DMR?

Het voordeel van een digitale portofoon is dat je gebruik kunt maken van twee gesprekskanalen per frequentie met een enkele vergunning. Digitale portofoons zijn niet eenvoudig af te luisteren waardoor persoonlijk informatie uitwisseling veilig is. Extra functionaliteiten, zoals encryptie van gesprekken, prioriteitsoproepen, noodoproepen, GPS plaatsbepaling en Man-Down, maken digitale radiocommunicatie nog veiliger dan voorheen. Voor professionele portofoon gebruikers die van analoge naar digitale radio communicatie willen overstappen, is DMR ideaal. Er kan met DMR gefaseerd overgegaan worden van een analoog naar een digitaal portofoon systeem.

Voordelen Digitale Mobiele Radio Technologie spraakcommunicatie:

Door de digitale bewerking wordt spraak ontdaan van ‘overbodige’ omgevingslawaai en ruis zodat men beter verstaanbaar is. Het communicatiesysteem is zeer robuust en over het gehele bereik goed verstaanbaar. Gesprekken die uitvallen of slecht verstaanbaar zijn door ruis behoren tot het verleden.

  • Financieel voordelig omdat er minder licenties benodigd zijn.
  • Uitstekende verstaanbaarheid
  • Efficiënte bedrijfsprocessen dankzij verbeterde performance en functionaliteiten.
  • Geen overbelasting dankzij efficiënt gebruik van de frequenties.
  • Apparatuur van verschillende fabrikanten kunnen met elkaar samenwerken.

 Voordelen DMR Technologie datacommunicatie:

Digital Mobile Radio (DMR) is de Europese standaard voor digitale radiocommunicatie. DMR biedt geïntegreerde datacommunicatie functionaliteiten en maakt integratie met externe software applicaties mogelijk. De digitale portofoon heeft een hogere spraakkwaliteit en een groter bereik als de analoge portofoon en communicatieapparatuur. Een ander voordeel is dat er tekstberichten en data kunnen worden verstuurd. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een koppeling met een brandmeldcentrale worden gerealiseerd of wordt er automatisch een melding gemaakt als een machine uitvalt. Met deze digitale technologie haal je nog meer uit je radio netwerk. Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van twee kanalen per frequentie zodat de capaciteit verdubbelt.

Naast een hogere spraakkwaliteit en groter bereik is DMR, vergeleken met conventionele analoge communicatieapparatuur, geschikt voor GPS toepassingen. Er kan bovendien data worden verstuurd in de vorm van een tekstbericht of directe communicatie met machines. Zo kan een meetsysteem bij een machine een storingsbericht direct doorgeven aan de juiste technicus.

DMR portofoons maken gebruik van Time Division Multiple Access techniek (TDMA). Deze technologie maakt het mogelijk om twee kanalen per frequentie te gebruiken, waardoor je de capaciteit ten opzichte van het analoge systeem direct kunt verdubbelen. Dankzij de DMR standaard zijn de DMR portofoons gemakkelijk en kostenefficiënt in te zetten binnen verschillende geïntegreerde systemen.

  • Geen overbelasting door efficiënt gebruik van het Frequentie Spectrum.
  • Efficiënte bedrijfsprocessen door directe communicatie of verbeterde performance en functionaliteiten.
  • Optimale veiligheid dankzij functionaliteiten als GPS locatiebepaling en Man-Down.

Een alternatief voor DMR is TETRA. Weten of dat beter bij uw wensen past?

 

Nog niet uitgelezen?

Misschien vindt u deze berichten ook interessant.